Welke schroeven in thermo ayous?

Welke schroeven in thermo ayous?

Wat is thermo ayous hout?


Thermisch Ayous is een houtsoort die afkomstig is van de Ayous-boom (Triplochiton scleroxylon), ook wel bekend als Abachi of Samba. Deze boom groeit voornamelijk in West- en Centraal-Afrika. De Ayous-boom produceert licht, zacht en gelijkmatig hout dat vaak wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals meubels, binnenbetimmering, en vooral voor saunabanken.

Thermisch Ayous verwijst naar Ayous-hout dat een thermische modificatie heeft ondergaan. Deze behandeling, ook wel thermische behandeling genoemd, houdt in dat het hout wordt verhit tot temperaturen van 180-230°C in een zuurstofarme omgeving. Deze behandeling verandert de eigenschappen van het hout, waardoor het een aantal voordelen krijgt:

  1. Verbeterde duurzaamheid: Door de thermische behandeling wordt het hout duurzamer, vergelijkbaar met die van de duurzaamheidsklasse 1 of 2 (zeer duurzaam). Dit maakt het hout beter bestand tegen schimmels, insecten en andere vormen van biologische afbraak.
  2. Betere stabiliteit: Thermisch gemodificeerd hout is minder gevoelig voor krimpen, zwellen en kromtrekken door veranderingen in vochtigheid. Dit maakt het zeer geschikt voor toepassingen buitenshuis, zoals gevelbekleding en terrassen.
  3. Veranderde kleur: De thermische behandeling geeft het hout een warme, donkere kleur die lijkt op tropisch hardhout. Dit is aantrekkelijk voor architectonische en decoratieve toepassingen.
  4. Verlaagde vochtopname: Door de thermische behandeling neemt het hout minder vocht op, wat de levensduur van het hout verlengt en het minder gevoelig maakt voor houtrot.

Thermisch Ayous-hout wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, terrassen, plafonds, en andere buitenconstructies vanwege de esthetische uitstraling en verbeterde duurzaamheid. Het is een populair alternatief voor tropisch hardhout, omdat het dezelfde warme uitstraling heeft, maar vaak lichter is en gemakkelijker te verwerken.

Welke schroeven zijn geschikt voor Thermo ayous?


Bij het gebruik van Thermo Ayous hout is het belangrijk om het juiste type roestvrij staal (RVS) te kiezen om corrosie te voorkomen. Thermo Ayous is thermisch gemodificeerd hout, vaak gebruikt voor gevelbekleding, terrassen, en andere buitenprojecten. Het is bestand tegen weersinvloeden, maar kan in contact met ongeschikt metaal toch leiden tot corrosie.

De aanbevolen soorten RVS voor gebruik met Thermo Ayous hout zijn:

  1. RVS A2 (304): Dit is een van de meest gangbare soorten roestvrij staal en geschikt voor de meeste buitenomstandigheden. RVS A2 biedt goede weerstand tegen corrosie in niet-agressieve omgevingen, zoals in standaard buitenomstandigheden zonder extreme blootstelling aan zout of chemicaliën.
  2. RVS A4 (316): Dit type RVS is beter bestand tegen corrosie dan A2, vooral in agressievere omgevingen, zoals in kustgebieden waar zout aanwezig is. Als Thermo Ayous hout wordt gebruikt in een omgeving met zoute lucht of blootstelling aan andere corrosieve elementen, is A4 de betere keuze.

Over het algemeen is RVS A2 voldoende voor de meeste toepassingen met Thermo Ayous hout, maar als er kans is op blootstelling aan zoute of agressieve omgevingen, is RVS A4 aan te bevelen.